16 - 17 October 2020
Digital Event

Scientific Programme

Streamed Tracks

Europe (CET) Friday, 16 October 2020
EAACI Scientific Track (streamed)
08:00 - 09:15 EuroBAT SESSION I
Detection of allergenicity
08:00 - 08:20 Antigen determinants of antibiotics, Cristobalina Mayorga
08:20 - 08:25 Q&A
08:25 - 08:45 Relevance of insect venom allergens, Bernadette Eberlein
08:45 - 08:50 Q&A
08:50 - 09:10 Tropomyosin allergenicity of novel foods, Annette Kuehn 
09:10 - 09:15 Q&A
   
09:15 - 09:30 Break & discussion of abstracts (15 minutes)
   
09:30 - 10:45 EuroBAT SESSION II
Advanced methodology
09:30 - 09:50  Integrating the BAT and MAT to diagnose food allergy, Alexandra Santos
09:50 - 09:55 Q&A
09:55 - 10:15 Biomarkers of chronic spontaneous urticaria, Oliver Hausmann
10:15 - 10:20 Q&A
10:20 - 10:40 Basophil degranulation by using avidin-based probes, Régis Joulia
10:40 - 10:45 Q&A
   
10:45 - 11:00 Break & discussion of abstracts (15 minutes)
   
11:00 - 12:00 EuroBAT SESSION III
Standardization and globalization of BAT (Round table)
11:00 - 11:15 Automated BAT data analyses, Sarita Patil
11:15 - 11:30 European Task Force BAT-EQA, Hans Jürgen Hoffmann
11:30 - 12:00 Round table “Globalized exchange of experiences for BAT quality assurance” (discussion with all participants)
   
12:00 - 12:15 Break (15 mins)
   
12:15 - 12:30 OPENING SESSION
WELCOME ADDRESSES
OFFICIAL OPENING
   
12:30 - 12:45 Break (15 mins)
   
12:45 - 14:15 PLENARY SESSION 1
Genetic and environmental determinants of food allergy
12:45 – 13:10 Genetic risk factors for food allergy, Denise Daley
13:10 - 13:15 Q&A
13:15 - 13:40 The environmental modulation of food allergy, Helen Brough
13:40 - 13:45 Q&A
13:45 - 14:10 Food processing and its impact on food allergy, Clare Mills
14:10 - 14:15 Q&A
   
14:15 - 14:30 Break (15 mins)
   
14:30 - 14:45 SYMPOSIUM 1
Food allergy around the world
14:30 – 14:50 Food allergy around the world – the story from the East, Gary Wong
14:50 – 14:55 Q&A
14:55 - 15:15 Food allergy around the world – the story from the West, Thuy-my Le
15:15 - 15:20 Q&A
15:20 - 15:40 Why is food allergy so low in developing countries, Maria Yazdanbakhsh
15:40 - 15:45 Q&A
   
15:45 - 16:00 Break (15 mins)
   
16:00 - 17:30 ORAL ABSTRACT SESSION 1
   
17:30 - 17:45 Break (15 mins)
   
17:45 - 19:00 SYMPOSIUM 2
How much is too much of a food allergen?
17:45 - 18:05 Thresholds for clinical reactions, Paul Turner
18:05 - 18:10  Q&A
18:10 - 18:30 Precautionary allergen labelling: the patient perspective, Sabine Schnadt
18:30 - 18:35 Q&A
18:35 - 18:55 Single dose food challenges, Jonathan Hourihane
18:55 - 19:00 Q&A
   
19:00 - 19:15 Break (15 mins)
   
19:15 - 20:30 SYMPOSIUM 3
The role of co-factors in severity of food allergic reactions
19:15 - 19:35 The effect of co-factors of threshold on reactions in food allergy, Shelley Dua
19:35 - 19:40  Q&A
19:40 - 20:00 Food-dependent exercise-induced anaphylaxis and effects of NSAIDs, Rosa Munoz Cano
20:00 - 20:05 Q&A
20:05 - 20:25 Reactions in the community – how important are co-factors?, Andre Knulst
20:25 - 20:30 Q&A


Europe (CET) Saturday, 17 October 2020
EAACI Scientific Track (streamed)
08:00 - 09:30 PLENARY SESSION 2
Food allergy: prevention, diagnosis and treatment
08:00 - 08:25 Prevention of food allergy, Kirsten Beyer
08:25 - 08:30 Q&A
08:30 - 08:55 Diagnosis – bringing the basophil activation test to the clinic, Alexandra Santos
08:55 - 09:00 Q&A
09:00 - 09:25 Treatment – what, when and who?, Montserrat Fernandez-Rivas
09:25 - 09:30 Q&A
   
09:30 - 09:45 Break (15 mins)
   
09:45 - 11:00 SYMPOSIUM 4
Diagnosis and management of non-IgE mediated allergy
09:45 - 10:05 Clinical aspects of non-IgE mediated food allergy, Simona Barni
10:05 - 10:10 Q&A
10:10 - 10:30 Pathophysiology of non-IgE mediated food allergy, Jean-Christoph Caubet
10:30 - 10:35 Q&A
10:35 - 10:55 Adult non-IgE-mediated food allergy: what can we learn from paediatrics?, Kate Grimshaw
10:55 - 11:00 Q&A
   
11:00 - 11:15 Break (15 mins)
   
11:15 - 12:30 SYMPOSIUM 5
Food allergens in food allergy diagnosis
11:15 - 11:35 Food allergen molecules – structure, function and biological activity, Heimo Breiteneder
11:35 - 11:40 Q&A
11:40 - 12:00 LTP allergens – from molecules to clinical reactivity, Isabel Skypala
12:00 - 12:05 Q&A
12:05 - 12:25 Risk stratification based on IgE testing to molecules, Ronald van Ree
12:25 - 12:30 Q&A
   
12:30 - 12:45 Break (15 mins)
   
12:45 - 14:00 SYMPOSIUM 6
Treating food allergy in 2020
12:45 – 13:05 Food oral immunotherapy practice in Europe, Pablo Rodriguez del Rio
13:05 – 13:10 Q&A
13:10 - 13:30 IgE-mediated food allergy: what is the best route of administration for immunotherapy?, Marta Vazquez Ortiz
13:30 - 13:35 Q&A
13:35 - 13:55 Cellular mechanism underpinning effectiveness of fool allergy immunotherapy, Sarita Patil
13:55 - 14:00 Q&A
   
14:00 - 14:15 Break (15 mins)
   
14:15 - 15:45 ORAL ABSTRACT SESSION 2
   
15:45 - 16:00 Break (15 mins)
   
16:00 - 16:15 PLENARY SESSION 3
Barrier immunology in food allergy
16:00 – 16:25 Role of the skin barrier in food allergy, Carsten Flohr
16:25 - 16:30 Q&A
16:30 - 16:55 Food allergy and gut mucosal immunology, Cecilia Berin
16:55 - 17:00 Q&A
17:00 - 17:25 Cross-talk between inhalant and food allergies, Maria Escribese
17:25 - 17:30 Q&A
   
17:30 - 17:45 Break (15 mins)
   
17:45 - 18:00 SYMPOSIUM 7
The immunological basis of food allergy
17:45 – 18:05 The role of memory B-cells in food allergy, Rodrigo Jimenez-Saiz
18:05 – 18:10 Q&A
18:10 - 18:30 Modulation of immune responses by fatty acids, Milena Sokolowska
18:30 - 18:35 Q&A
18:35 - 18:55 Allergen-specific T cells in IgE-mediated food allergy, Stephanie Eisenbarth
18:55 - 19:00 Q&A
   
19:00 - 19:15 Break (15 mins)
   
19:15 - 20:30 SYMPOSIUM 8
Microbial communities in food allergy
19:15 – 19:35 Regulation of allergic responses to food by commensal bacteria, Liam O’Mahony
19:35 – 19:40 Q&A
19:40 - 20:00 Regulatory T cells and microbiota in food allergy, Talal Chatila
20:00 - 20:05 Q&A
20:05 - 20:25 Pre-, pro- and synbiotics in allergy prevention – do they work in practice?, Bob Boyle
20:25 - 20:30 Q&A
   
20:30 - 20:45 Break (15 mins)
   
20:45 - 21:15 CLOSING CEREMONY
Awards presentation & closing remarks
Official closing
Privacy Policy - disclaimer

EAACI recently updated its privacy policy and would like to highlight some key bits of information with you.

  • EAACI does not distribute, share or sell your information;
  • For technical and administrative purposes some information that can be used to identify you may be forwarded to third parties. For example, to process your registration for the EAACI Annual Congress and other EAACI events;
  • The Academy may also send you e-mail messages with news from the society. If you would like to no longer receive them, you can unsubscribe at any time by using the unsubscribe link in any of our communications;
  • You may also update your preferences or your profile information at any time by contacting us.

To continue please confirm that you agree with our updated privacy policy.

Thank you!

You have successfully agreed the new privacy policy – disclaimer.

Thank you!

You disagreed with the new privacy policy – disclaimer and your feedback will be reviewed as soon as possible.

Agree & Continue
Disagree
Send feedback
Cancel